Slipsar

Här har vi samlat våra bästa tips och allt du kan tänkas behöva veta om slipsar. Vi guidar dig genom de vanligaste slipsknutarna och hjälper dig att bli en riktig hejare på slipsknytning. Dessutom har vi tagit fram våra bästa slipstips med marknadens absolut snyggaste slipsar just nu.

Hur knyter man en slips?

När man ska knyta en slips de första gångerna gäller det att ha tålamod. Det är viktigt att slipsen knyts så den slutar vid bältet, och om längden inte blir tillräckligt bra måste man göra om hela knuten från början igen. Det vanligaste felet som många gör är att knyta slipsen så den blir för kort. Här kan du lär dig att knyta slipsen steg-för-steg. Det finns några olika typer av slipsknutar och vi har sammanställt guider för hur man knyter samtliga.

Tips

Innan vi börjar lära oss att knyta slipsen tänkte vi börja med att ge några snabba tips och trix.

 1. Stå alltid framför en spegel när du ska knyta slipsen (åtminstone i början innan du har lärt dig)
 2. Den breda delen av slipsen ska vara dubbelt så lång som den smala, och dra sedan åt knuten
 3. Många gör misstaget att inte dra åt knuten och då blir slipsen för kort.
 4. Om du inte är helt nöjd med knuten behöver du inte alltid börja om från början. Ibland går det att göra en del ändringar ändå. Det du kan göra då är att lossa lite och dra ut eventuella veck, sedan kan du dra åt den igen.
 5. Det är också vanligt att man antingen drar hårt knuten för låst eller för hårt. Öva mycket och försök hitta knuten som är ”lagom” hård och lös.
 6. För att förlänga din slips livslängd är det viktigt att du alltid knyter upp slipsen efter att du använt den.

Orientalisk slipsknut (enkel slipsknut)

Bara på namnet hör man att det här är en slipsknut som är något lättare att knyta i jämförelse med andra knutar.

 1. Börja med att vända slipsen ut och in.
 2. Först tar man den smala slipsänden (den ska vara ganska kort) över den tjocka änden som är placerad till vänster.
 3. Sedan vänder man den tjocka änden över den smala änden, så den tjocka änden hamnar åt höger.
 4. Därefter tar du den tjocka slipsänden upp till mitten och innanför det som ska bli knuten.
 5. Avslutningsvis för du den tjocka slipsänden genom sig själv vid knuten.

Four-in-hand slipsknut

Den populäraste slipsknuten är four-in-hand. Man behöver inte vira slipsen flera varv, vilket gör att denna knuten passar bäst till breda och tjocka slipsar.

 1. Den breda änden med baksidan ska vara neråt på din vänstra sida.
 2. Ta den breda änden och lägg över den smala sidan.
 3. Dra den breda änden under den smala änden där båda ändarna korsar varandra.
 4. Dra den breda änden över samma ställe.
 5. Dra den breda änden upp under, och sedan rakt igenom öglan. Det är viktigt att du inte drar åt den, för du vill ha en ny ögla framför den nuvarande öglan.
 6. Sedan tar du den breda änden genom den nya öglan (som är längst fram) och dra åt.
 7. Ta nu försiktigt i knuten och dra den uppåt samtidigt som du håller emot i den smala änden. Därefter viker du ner kragen.
 8. Klart!

Windsor slipsknut

Windsorknuten passar främst till skjortor som har en vid öppning, då knuten blir ganska stor. Det är en av de lite svårare knutarna, så den rekommenderas inte till nybörjare. Det är en elegant knut som kräver lite av den som ska knyta den. Ett tips är att välja en lite tunnare slips.

 1. Först tar du den breda slipsänden åt vänster över den mindre änden.
 2. Sedan tar du den breda änden upp till mitten innanför det som ska bli knuten. Då ska det skapas en triangelform vid knuten.
 3. Därefter tar du den breda änden över det som ska bli knuten. Nu tar den breda änden till höger, och under den smala änden. Då ska den breda änden hamna på vänster sida och baksidan ska vara framåt.
 4. Nu ska den breda änden föras till mitten igen, men nu ska det ske utifrån.
 5. Fortsätt med den breda änden. Den ska ner genom mitten och komma ut på höger sida, fortfarande med baksidan framåt.
 6. Nu tar du den breda änden till mitten igen, men den här gången ska det vara utifrån.
 7. Ta den breda änden ner i mitten, och ut på höger sida med baksidan utåt.
 8. Därefter ska den breda änden korsa mitten, och den ska träs genom mitten bakifrån.
 9. Nu tar du den breda änden genom sig själv och skapar en knut.
 10. Klart!

Den här knuten kan vara lite knepig som sagt, därför kan du även ta hjälp av den här bilden som illustrerar det vi skrivit ovan.

Slipsens idealpartner - Kostymskjorta och herrskjorta

Slipsen har länge varit en symbol för formalitet och professionalism, men den skiner bäst när den kompletteras med rätt skjorta. Kostymskjorta har specifika detaljer och passform som gör den till ett utmärkt val för affärs- eller festtillfällen. Dess skarpa kragar och rena linjer framhäver slipsens elegans på bästa sätt. Medan en herrskjorta erbjuder mer mångsidighet är lämplig för både vardagliga och formella situationer. Genom att matcha rätt skjorta med din slips säkerställer du att din klädsel alltid är i toppform.

Våra bästa slipstips

Vilka är de snyggaste (eller roligaste) slipsarna på marknaden just nu? Här får du svaret! Vi tipsar om både lite billigare och lite dyrare varianter.

Köp slips

I en värld där stil och personligt uttryck står i centrum, spelar slipsen en ovärderlig roll. Utforska ett exklusivt urval av slipsar hos Stenströms. Oavsett om du söker klassiska enfärgade slipsar eller eleganta mönstrade slipsar för de mer speciella tillfällen, har Stenströms vad du behöver för att komplettera din garderob med stil och kvalité för alla typer av tillfällen, stora som små. Eller utforska andra modeller och stilar nedan:

Enfärgade slipsar

Det är väldigt vanligt med enfärgade slipsar, vilket inte är så konstigt med tanke på att dessa är lätta att matcha och med en enfärgad slips kan det nästan inte bli fel.

Budget

 • Varje garderob bör innehålla en svart slips, då den går att matcha till allt. Här hittar du massvis av snygga slipsar till ett bra pris.
 • Är du ute efter en slips som inte är svart, då tycker vi att du ska våga slå till på en rosa slips. Den kommer liva upp din garderob och inte minst din outfit.

Lyx

 • Stilren slips i grått, från Hugo Boss.
 • En riktigt snygg slips i marinblått, när du vill vara extra fin.

Mönstrade slipsar

Våga sticka ut lite och komplettera din outfit med en slips som piffar upp och som gör att det händer något lite extra i din outfit. Här har vi samlat några exempel på snygga, och mönstrade slipsar.

Budget

 • Kanske ska du våga slå till på en blommig slips med matchande näsduk till midsommar? Du hittar dessa här
 • En vit slips med paisleymönster, men som samtidigt är lite diskret.

Lyx

Annorlunda slipsar

Om du ska på maskerad, fira jul eller om du bara vill pigga upp vardagen lite, så finns det massvis med annorlunda slipsar i roliga mönster.

 1. Skoja till det och ha en julslips med ett riktigt juligt motiv på julafton.
 2. Om du tycker om musik bör du köpa en av dessa musikinspirerade slipsarna, som garanterat kommer göra att du sticker ut från mängden.
 3. Sprid glädje genom en slips med ett glatt emoji-mönster
 4. Sätt lite guld på tillvaron genom den här guldfärgade slipsen. Den är perfekt till nyårsfesten eller svensexan.