Flugor

Den senaste modetrenden inom framförallt herrmode är en gammal klassiker som minst sagt fått uppsving igen. Vi pratar självklart om flugan, accessoaren som knyts som en rosett runt halsen. Flugan finns i alla dess former och det finns mängder av olika varianter och inte minst färger att välja mellan. Det fantastiska med flugan är att du kan ha den precis när du vill.

Du kan bära fluga på alla tänkbara tillfällen, till balen, bröllopet, dopet, festen, jobbet, till vardags eller varför inte skoja till det på möhippan. Flugan passar alltså perfekt oavsett om du ska vara rejält uppklädd eller mer vardagsklädd. Det stora knepet ligger i hur du väljer att matcha din fluga. Om du ska ha den till vardags kan du på ett enkelt sätt klä ner den med en byxa som är lite ledigare, som till exempel ett par jeans. Eller om du ska ha den på ett bröllop när du vill vara lite finare kan du på ett enkelt sätt klä upp flugan med en kostym eller frack.

Flugan finns alltså i mängder av olika varianter. Man brukar kategorisera flugan i främst två kategorier. Du kan antingen välja mellan att köpa en färdigknuten, eller en oknuten fluga. Det absolut snyggaste är att knyta flugan själv, och i vissa kretsar kan det ses som ett respektfullt stildrag om man kan knyta en fluga. Det är inte helt ovanligt att man ibland ser ner på människor som har färdigknuta flugor, då en färdigknuten fluga mestadels inte klassas som en ”riktig fluga”.

Att knyta en fluga själv är dock inte alltid helt lätt om man aldrig har gjort det förut. Ibland jämförs det med att lära sig cykla. Du behöver lära dig det en gång, och sen kan du det för resten av livet. Vi har tagit fram en steg-för-steg-guide här på sidan för att du ska få möjlighet att lära dig hur man gör.

Flugan finns i flera olika material, färger och prisklasser. Vi har tagit fram våra bästa budget- och lyxflugor nedan.

Budgetflugor

Här har vi listat några av våra bästa budgettips. Här kan du hitta flugor under hundralappen. De kostar allt från 20–99 kronor.

 1. Paisleymönstrad fluga för under 20-lappen hittar du här
 2. Sätt lite färg på tillvaron med denna smaragdgröna flugan i satin.
 3. En riktigt snygg fluga i satin från H&M som finns i både svart och rött.

Lyxflugor

Här hittar du lite dyrare flugor, som kostar allt från 500-lappen och uppåt.

 1. En annorlunda men snygg fluga från Hugo Boss som är stickad.
 2. Riktigt snygg och enkel fluga från Eton
 3. Våga sticka ut ordentligt och köp en kaxig fluga som är gjord av trä. Den här flugan är gjord av träslaget björk och är en riktigt häftig accessoar att knyta runt halsen, som du garanterat kommer vara ensam om i kompisgänget.

Konsten att knyta en fluga

En riktig gentleman kan knyta både slips och fluga och skulle aldrig drömma om att köpa dem färdigknutna

– Malin Birch-Jensen

Det här med att knyta en fluga är inte helt lätt, och det kan ofta krävas lite övning innan man får kläm på den till en början, något knepiga proceduren. VI har tagit fram en steg-för-steg-guide nedan, som vi rekommenderar att du först läser igenom och sedan följer du den steg för steg, samtidigt som du tittar på den här videon. Om man bara har lite tålamod till en början så har du snart lärt dig hur man gör, och snart kan du knyta flugan i sömnen!

Hur knyter man en fluga?

Knyta fluga steg-för-steg

 1. Börja med att ställa dig framför en spegel, lägg flugan runt halsen. Den högra änden ska vara något längre jämfört med den vänstra.
 2. Ta den högra änden över den vänstra.
 3. Trä den högra änden genom öglan och dra åt. Den andra änden kan du låta hänga ner till höger.
 4. Vik den nedre änden på mitten där den är som bredast.
 5. Ta tag i den vikta delen med vänsterhanden in mot halsen.
 6. Ta nu tag med din högra hand i den andra änden, och lägg den över den vikta delen (som ser ut som en rosett) som du fortfarande håller i din vänstra hand.
 7. Ta tag i den delen som hänger (där den är bredast) och ta den från vänster till höger genom öglan som uppstått (vid rosettens början) mellan den vikta delen och snöret som är runt halsen.
 8. Nu kan du dra åt en knut, samtidigt som du drar i den högra öglans yttre halva och den vänstra öglans inre halva.

Fluga och skjorta

När man talar om flugor kan man inte undvika att nämna de skjortor som ofta kompletterar denna stilfulla accessoar. Herrskjorta är kanske den mest universella typen, perfekt för både formella och vardagliga tillfällen. Men för de mer exklusiva evenemangen kanske du vill överväga en frackskjorta eller kostymskjorta. Båda dessa skjorttyper har unika detaljer och snitt som förhöjer din outfit när du väljer att bära en fluga. Oavsett vilken typ av skjorta du väljer, kommer en vackert knuten fluga alltid att vara pricken över i:et.